ZF Live
A renunţat la cariera de corporatist pentru a-şi urma pasiunea şi a face bijuterii home-made. Acum a ajuns la afaceri de 35.000 de euro. ”Am avut o creştere spectaculoasă faţă de anul trecut”
Magazinul online de bijuterii home-made Atelier Maria îşi propune să ducă mai departe meşteşuguri tradiţionale româneşti precum confecţionarea bijuteriilor artizanale din pastă de lut, bazându-se pe organizarea atelierelor pentru copii, unde pot învăţa să facă ei înşişi bijuterii din lut.
„Atelierul desfăşoară două activităţi, cea de producţie de bijuterii artizanale realizate din pastă de lut şi activităţi extraşcolare pentru şcolari şi preşcolari“, a spus Luminiţa Voica, fondatoare a Atelierului Maria, invitată la ZF Live. Participarea unui copil la atelier costă între15 şi 20 de lei.
După o carieră în corporaţie, Luminiţa Voica şi-a descoperit pasiunea pentru arta meşteşugului, găsind în casa străbunicii sale mărgele de lut pictate manual. Ulterior, a început şi ea să confecţioneze astfel de bijuterii din lut.
Fondatoarea Atelierului păstrează în mod intact o ie aparţinând străbunicii sale, care are o vechime de peste 100 de ani. „Este o ie pe care o port cu mândrie, este a străbunicii mele şi printr-un noroc a ajuns la mine. Nu a fost modificată, exact aşa a fost cusută. Este veche de 100-110 ani. O spăl cu mare grijă.“
Atelierul care poartă numele fiicei sale a fost înfiinţat după ce Luminiţa Voica a fost încurajată de prietenele sale cărora le-a făcut cadou bijuterii confecţionate de ea să treacă la pasul următor.
„Din punct de vedere financiar, anul acesta am avut o creştere fantastică faţă de anul trecut şi avem o cifră de afaceri de 35.000 de euro.“
Ca ţinte pentru anul viitor, Luminiţa Voica şi-a propus să-şi extindă atelierul, să angajeze alţi meşteşugari pentru a vinde bijuteriile şi peste hotare, dar şi să participe cu atelierele la tabere de creaţie pentru copii, care au loc în vacanţa de vară.
Totodată, un alt obiectv pentru anul viitor este prezentarea activităţilor atelierului ca mod de relaxare pentru angajaţii corporaţiilor. „Îmi doresc să particip din nou la această tabără şi să mergem din ce în ce mai mult către şcoli ca să arătăm copiilor meşteşugurile româneşti. Noi, cei din branşa meşteşugarilor, ne dorim să scoatem generaţie nouă din faţa tabletelor şi să o aducem către aceste tradiţii. Un obiectiv pentru anul viitor este să mergem şi către corporaţii cu diverse ateliere pentru recreere“.
Bijtueriile artizanale vor fi foarte căutate în perioada următoare, cea a sărbătorilor şi a cadourilor, mai spune ea. „M-am dezvoltat foarte mult pe partea de ateliere şcolare, care sunt la mare căutare mai ales în perioada sărbătorilor. Orice părinte vrea să-şi îndrume copilul să înveţe un meşteşug“.
Luminiţa Voica mai susţine că arta modelajului în lut este un meşteşug vechi înrădăcinat în neamul românesc, care ar trebui dus mai departe, iar poporul român se evidenţiază faţă de altele prin arta opincăritului.
„Arta modelajului a dat naştere primelor locuinţe descoperite în sudul ţării, realizate din sisteme de furci din lemn pe care eram amplasate lutul şi pleava. Noi, ca artizani şi meşteri populari ne dorim să ducem tradiţiile mai departe pentru că sunt identitatea neamului nostru. „
Atelier Maria va fi prezent în weekend-ul 28-30 octombrie la MeşteşugarFEST-România Creativă, târg organizat la Muzeul Satului. „Faţă de alte popoare, noi avem foarte multe tradiţii bine dezvoltate şi înrădăcinate, precum opincăritul sau ţesutul, care este un obicei tradiţional românesc.“
Bijuteriile confecţionate de Atelier Maria sunt unicate, realizate în două colecţii pe an, iar un colier porneşte de la un preţ minim de 50 de lei. mai spune Luminiţa Voica.
Cea mai mare comandă realizată de atelier a fost în valoare de 5.000 de euro, fiind vorba de câteva câteva zeci de bijuterii personalizate. „În străinătate, realizarea bijuteriilor home-made este extraordinar de bine plătită“.
Realizarea unui colier durează trei zile, iar într-o săptămână pot fi confecţionate aproape 100 de bucăţi. Bijuteriile realizate de Atelier Maria se pot comanda online de pe site, însă acesta are şi un sediu la Casa Presei din Bucureşti. „Pentru atelierele şcolare ne deplasăm către şcoli sau către Muzeul Satului. Acum am un «ajutor» pe care-l sun când primesc comenzi foarte mari, dar anul viitor îmi propun să găsesc studenţi de la facultăţi de arte şi să dezvoltăm businessul“.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.10.2016
0 Comment